Bağcılık

Bağcılık genel anlamı ile üzüm yetiştiriciliği olarak bilinir. İlgili koşulların sağlanarak verimli bir arazinin üzüm yetiştiriciliği için elverişli konuma getirilmesi ardından bağcılık faaliyetleri gerçekleştirilerek büyük oranda verim elde edilir. Sürecin ilgili püf noktaları hakkında detaylı bilgiler elde edilerek işlerin aksaması engellenir ve ideal bir süreç takibi yapılır.

Bağcılık Nedir?

Her arazi bağcılık faaliyetleri için uygun şartları sağlamaz. Bu işleme başlayarak uzun süre devamlılık elde edilebilmesi için mevcut arazi toprağının üzüm yetiştiriciliği için elverişli olması gerekir. Bunun sağlanması ardından bağcılık hakkında bilinmesi gerekenler şu şekildedir:

·        Bağ bahçeleri için ideal toprak kumlu ya da kil oranı yüksek olanlardır. Mevcut arazinin düz bir ova olmasından ziyade yamaç halinde olması elde edilecek olan verimi artırır.

·        Mevcutta bir bağ hizmeti sağlanmamış ve temelden arazi şekillenecek ise dikim alanları için çukurlar oluşturulmalıdır. Bu aşamada asma fidanlarının farklı teknikler kullanılarak üretiliyor olması işlemlerin püf noktasını oluşturur.

·        Bir fidanın oluşum aşamaları tohum, çelik, aşı ile son olarak da daldırma yöntemlerini oluşturur.

·        Asma fidanlarının dikimi sonrasında onların meyve vermesi yaklaşık olarak 5 yıllık bir sürece tekabül edebilir.

Bağcılık İçin Bakım İşlemleri Nelerdir?

Üzüm yetiştiriciliği noktasında detaylı bakım faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi ardından verimli bir hasat süreci yaşanabilir. Bağcılık bakım faaliyetleri şu şekildedir:

·        Bitkilerin büyüme süreçleri kimi zaman kontrolsüz ve hızlı olabileceği için istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir.

·        Düzenli bakım faaliyetleri sonrasında daha verimli ve kontrollü bir ürün elde edilir. Bunun için mevcut asmanın gövde ve dalları için budama teknikleri tercih edilmelidir. Budama işlemleri yeşil budama ya da kuru budama şeklinde sınıflandırılır.

·        Bağcılık sürecinde mahsulün verimli olması için uç alma işlemleri ile birlikte kırma faaliyetleri de yapılmalıdır. Bunun sonucunda yaprak ve adetler seyreltilebilir.

·        Asma köklerinde yabancı ot oluşumu varsa onların gözlenerek düzenli şekilde temizliği sağlanmalıdır. Bu şekilde bağa herhangi bir hastalık bulaşması önlenebilir.

·        Asmaların zarar görmemesi için çeşitli zirai ilaçlarla destekleme de yapılır.

Tüm bu işlemlerin itinalı ve düzenli şekilde yapılması halinde asmalar sağlıklı ve sorunsuz şekilde gelişimine devam eder. SMS Ersanlar olarak Erbağ Bağcılık faaliyetlerimizde önemli bir konuma sahibiz ve hasat oranımız pek çok ihtiyacımızı karşılayacak seviyededir.

Bağcılık Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Başlı başına farklı bir alan olan üzüm yetiştiriciliği önemli püf noktalardan oluşur. Mevcut bağdan verimli üzümler elde edildiği noktada sirke, pekmez, şarap gibi çeşitli pek çok ürün yapımı sağlanabilir. Erbağ şaraplarımız ile ismimizi pek çok noktaya duyurduğumuz bilinen bir gerçektir. Firma olarak bağcılık hakkında detaylı prosedürlere sahibiz ve titizlikle çalışmalar ortaya koyuyoruz. Buna göre bağcılık hakkında bilinmesi gerekenler şu şekildedir:

·        Asma fidanları için sıcak ortamlar idealdir. Uygun toprak ve iklim sağlandığı noktada çoğu zaman ilkbahar mevsiminde tomurcuklanarak gün geçtikçe çiçek açmaya başlarlar. Bir asmanın sorunsuz şekilde gelişimini tamamlaması için 25 derecelik sıcaklıklara erişim gereklidir. Aksi halde aksamalar ortaya çıkabilir.

·        İlk mahsul tatsız ve yeşil renkli olacağı için bağ bozumu olarak adlandırılan işlem uygulanır.

·        Dünya genelinde 50 milyon ton oranlarında üzüm üretimi söz konusudur. Bu oranın 3,6 milyon tonu Türkiye topraklarına aittir. Ülkemiz üzüm yetiştiriciliği noktasında elverişli topraklara ve iklime sahip olduğu için bu özelliğin avantaja çevrilmesi önemli bir unsurdur.

Bağcılık faaliyetleri kapsamlı ve çeşitli aşamalardan oluşan bir süreçtir. SMS Ersanlar bünyesinde geliştirilen Erbağ Bağcılık hizmetlerimiz ile kaliteli şarap üretimini destekleyerek ekonomiye katkı sağlıyoruz.