Saman Hasadı

Saman hasadı mantar yetiştiriciliği için püf nokta konumundadır. Doğru ürünlerin tercihi ile oluşturulan kuluçka merkezlerinde kaliteli mahsuller ortaya çıkar. Saman toplama araçlarından samanın tedarikine, taşımasına kadar her türlü aşamanın titizlikle gerçekleştirilmesi gerekir. Bu şekilde saman hasadı başarılı ve itinalı şekilde yapılırsa mantar yetiştiriciliği de verimli şekilde gerçekleştirilir.

Saman Hasadı Nedir?

Mantar yetiştiriciliğinde saman hammadde olarak düşünülebilir. Samandan elde edilen kompost ile dilenilen kalitede mantarlar elde edilir. Bu noktada saman hasadı hakkında bilinmesi gerekenler şu şekildedir:

  • Mardin, Ankara, Konya, Adana gibi Türkiye’nin pek çok farklı bölgesinden saman kompost hammaddesi toplanır.
  • Şirketimizin araç filosunda yemleme makinesi ve biçerdöver de yer alır. Bu ekipmanlar ile toplanan samanlar için ıslatma faaliyetleri de gerçekleştirilir.
  • Kaliteli bir samanın ilgili işlemlerden geçirilerek mantar halini alması yaklaşık olarak 2 aylık süreyi kapsar.

Saman Hasadı Hangi Ekipmanlarla Gerçekleştirilir?

Mantar yetiştiriciliğinde hammadde görevi üstlenen samanın kaliteli olması gerekir. İlgili kriterlere uygun şekilde elde edilen samanlarla verimli bir süreç kaçınılmazdır. Saman hasadında gerekli ekipmanlar şu şekildedir:

  • Bunker, patoz gibi çeşitli saman toplama makineleri ile çalışılması halinde verimli bir toplama işlemi gerçekleştirilebilir.
  • Samanların her istifi için karıştırma ve harman aşaması söz konusudur. Bu evrelerin başarılı şekilde gerçekleşmesi için kaliteli ve yeterli donanıma sahip ekipmanların varlığı gerekir.
  • Toplanan samanların odalara alınması aşamasından sonra fermente işlemine başlanır.

Saman Hasadı Sonrasında Gerekli İşlemler Nelerdir?

Gelişimini tamamlayarak toplama işlemine tabi tutulan samanlar çeşitli işlemlerden geçirilir. En nihayetinde de mantar üretimi meydana gelir. Buna göre saman hasadı sonrasında gerekli işlemler şu şekildedir:

  • Saman hasadı sonrasında odalara alınan malzemenin pastörize haznelere dolumu gerçekleşmeden önce 9 farklı tünelde işlem görürler. İlgili tünellerin sıcaklık dereceleri 80 seviyelerine kadar ulaşır.
  • Daha sonrasında pazarlama odalarına alınan samanlar ani soğutma ve ısıtma işlemlerinden geçirilir.
  • SMS Ersanlar bünyesinde 12 adet pastörize oda mevcuttur. Samanlar bu odalarda ilgili işlemlere tabi tutulduktan sonra marketizasyon aşamasına geçilir.
  • Bu süreçte Amycell markalı mantar tohumları ekilerek işlemlere devam edilir.

Samanın Kompost Hale Gelme Sürecinde Neler Yapılır?

Çeşitli işlemlere tabi tutularak toplanan samanların hasadı sonrasında işlem odalarına alınması ile temel işlemler başlanır. Çeşitli tohumlarla desteklenen üretimlerde ithal ürünler tercih edilir. Samanın kompost hale gelme süreci şöyledir:

  • Sıradan bir samanın standart ya da yüksek kaliteli kompost üretimi sağlaması için Amycell tohumları ile destekleyici işlemler ortaya konur.
  • Fransa’dan ithal edilen bu tohumlar ile standart üretime geçmek desteklenir.
  • Mantar üretimlerinin kapasitesi göz önüne alındığında 15 ton kompostla dolu olduğu görülür. Yüksek tonajlarla satın alım işlemleri sonrasında süreç tamamlanır. İthal aşamasında şirketimiz kendi araç filosu ile hareket eder ve bu şekilde lojistik maliyetleri en aza indirgenir.

Saman Hasadında Flaş Dönemler Nelerdir?

Mantar yetiştiriciliği için saman hasadı temel aşama olarak bilinir. Saman hasadının başarılı şekilde sağlanarak ürünün kompost kıvama gelmesi ardından çeşitli Flaş dönemler başlar. Bu aşamada bilinmesi gereken saman hasadında flaş dönemler şu şekildedir:

  • Mantarların yetişmeye başladığı ilk aşama 1. Flaş olarak adlandırılır ve mantarların toplanma evresini işaret eder. Mantarlarda siyahlık oranının fazla olması vitamin kaybına işaret etmese de geç toplandığı mesajını verir.
  • Flaş döneminde daha az mantar gelişimi söz konusudur ve ürünler daha zor gelişim gösterebilir. Bu sırada herhangi bir hastalık ortaya çıkarsa hızlı şekilde müdahale edilmesi gerekir.

Saman hasadı temel aşama olduğu için işin en başında titizlikle ve kaliteli malzemeler ile hareket edilmesi her daim verimli sonuçlar almanızı destekler.